website 1 klik hier boven om weer terug te gaan!

hoi welkom op mijn 2de webpagina deze gaat over Taylor Swift

Taylor Alison Swift (Reading, 13 december 1989) is een Amerikaans singer-songwriter, muzikante, regisseuse, dichteres, schrijfster en actrice. Ze werd internationaal bekend met de single "Love Story" (2008) en had daarna nog diverse hits. Swift begon haar carrière in de countrymuziek, maar experimenteerde vanaf haar vierde album Red (2012) met haar muziekstijl. Haar daaropvolgende albums zijn te plaatsen in de popmuziek. Op folklore en evermore (beide uit 2020) zijn ook invloeden van indiemuziek te horen.

Swifts werk kent zowel commercieel als professioneel succes. Zes van haar albums verkochten meer dan 1 miljoen exemplaren in de Verenigde Staten in hun eerste week, wat haar de enige artiest maakt die dit heeft bereikt. Daarnaast is Swift in het bezit van veertien Grammy Awards, een van de hoogste onderscheidingen in de muziekindustrie. Ze won viermaal de Grammy Award voor Album of the Year (voor Fearless (in 2010), 1989 (2016), folklore (2021) en Midnights (2024)). Swift is de enige artiest die deze prijs vier keer heeft gewonnen. Swift houdt ook het record voor de artiest met de meeste American Music Awards (40) en de meeste MTV VMA Video of the Year Awards (4). In 2019 werd ze verkozen tot artiest van het decennium (jaren '10) door de American Music Awards en tot vrouw van het decennium (jaren '10) door het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. In 2023 riep Time Magazine haar uit tot Person of the Year, als enige solo artiest ooit.

Jeugd

Swift groeide op in Wyomissing (Pennsylvania) op een kerstbomenkwekerij. Haar vader werkte als bankadviseur en haar moeder was werkzaam bij een beleggingsfonds. Taylor heeft een jongere broer die werkzaam is als acteur. Taylor Swift is de kleindochter van operazangeres Marjorie Finlay en baseerde later haar personage in de videoclip voor "Wildest dreams" op haar oma. Op Swifts album evermore uit 2020 staat het nummer marjorie dat over haar oma gaat.

Toen Swift in het vierde leerjaar zat, won ze een nationale poëziewedstrijd met het drie pagina's lange gedicht "Monster in my closet". Op twaalfjarige leeftijd leerde een computer-reparateur haar drie akkoorden op de gitaar spelen. Al snel schreef ze haar eerste liedje, "Lucky you". In datzelfde jaar besteedde Swift een hele zomer aan het schrijven van een 350 pagina's lange roman, die nooit is uitgegeven. Daarnaast bleef ze regelmatig liedjes schrijven. Op school werd ze gepest, en dus was het schrijven van liedjes een uitlaatklep voor haar emoties. Ze begon ook op te treden op lokale festivals en deed mee aan karaokewedstrijden. Ze ging regelmatig naar Nashville (Tennessee), om met lokale songwriters te werken. Op veertienjarige leeftijd verhuisde ze met haar familie naar Nashville, waar ze naar de Hendersonville High School ging. De laatste twee jaar van de middelbare graad kreeg ze thuis les. In 2008 behaalde ze haar diploma van het middelbaar onderwijs.

Carrière

Haar voorbeeld is Shania Twain, maar ook LeAnn Rimes, Tina Turner en Dolly Parton noemt ze als haar inspiratiebronnen. Een ander groot voorbeeld is James Taylor, naar wie ze ook vernoemd is. Op haar elfde bezocht Swift voor het eerst Nashville, waar ze bij verschillende platenlabels een cd met zelf ingezongen karaokeliedjes afleverde, in de hoop haar eigen muziek uit te kunnen brengen met een platencontract. Velen wezen haar echter af vanwege haar jonge leeftijd. Toch werd ze op haar veertiende als jongste songwriter ooit aangenomen bij Sony/ATV Tree publishing house. Op haar vijftiende bood RCA haar een development deal aan, die ze afwees omdat ze geen eigen liedjes zou mogen zingen. Kort daarna kreeg ze een ander contract aangeboden door Scott Borchetta, oprichter van het destijds nieuwe indielabel Big Machine, na het zien van een optreden in het Bluebird café in Nashville.

Conflict over muziekrechten

Swift tijdends champange problems bij de eras tour 2023Reputation was Swifts laatste album bij Big Machine Records. In november 2018 kondigde ze een nieuwe platendeal met Universal Music Group en Republic Records aan. Onderdeel van deze deal was dat Swift de rechten kreeg over de masteropnamen van haar nummers. Daarnaast beloofde UMG om al haar artiesten mee te laten delen in eventuele opbrengsten wanneer UMG haar aandelen in Spotify zou verkopen. In 2019 bracht Swift haar eerste album uit bij Republic Records, namelijk Lover. In aanloop naar de verschijning van dit album bracht Swift drie singles uit: 'ME!' (met Brendon Urie van Panic! at the Disco), 'You Need to Calm Down' en 'Lover'. Begin 2020 verscheen een vierde single, 'The Man. Na toenemende populariteit vanwege The Eras Tour verscheen in 2023 nog een vijfde single van Lover, namelijk 'Cruel Summer'. Lover kreeg voornamelijk positieve recensies en kwam binnen op nummer één in onder andere de Amerikaanse Billboard 200, Nederlandse Album Top 100 en Vlaamse Ultratop 200 Albums. Swifts Lover werd genomineerd voor drie Grammy's, namelijk voor beste popalbum, voor beste popoptreden ('You Need to Calm Down') en voor beste liedje ('Lover'), maar ze wist geen van deze nominaties te verzilveren. Ter promotie van Lover zou Swift op verschillende festivals spelen in de zomer van 2020. Door de coronapandemie werden deze optredens echter geannuleerd. In plaats daarvan bracht Swift opnames uit van het City of Lovers concert, dat ze kort na het verschijnen van Lover had gegeven in Parijs.

Tijdens de promotie van Lover werd Swifts oude label Big Machine Records verkocht aan Ithaca Holdings. Daarmee kreeg dit bedrijf ook de rechten over de masteropnamen van Swifts eerste zes albums. Swift uitte haar ongenoegen over deze verkoop op Tumblr. Ze schreef dat ze niet op de hoogte was gebracht van de verkoop en dat het haar "ergste nachtmerrie" was dat de baas van Ithaca Holdings, Scooter Braun, haar masteropnamen in handen had gekregen. Volgens Swift werd ze namelijk jarenlang getreiterd door Braun, die tevens manager van Ariana Grande, Justin Bieber en Demi Lovato is. Vanwege dit conflict kondigde Swift in augustus 2019 aan dat ze van plan was haar eerste zes albums opnieuw op te nemen zodra dat mocht, zodat zij zelf de masteropnamen van haar nummers zou bezitten. Ondertussen lag Swift meerdere publiekelijk in de clinch met Ithaca Holdings over het gebruik van haar originele masteropnamen. In oktober 2020 werden Swifts masteropnamen opnieuw verkocht. Swift weigerde samen te werken met de nieuwe eigenaren van haar masters omdat Braun nog steeds zou profiteren van het gebruik van deze masters. Tegelijkertijd kondigde ze aan haar plannen om haar oude albums opnieuw op te nemen door te zetten.

In november 2019 werd Swift door de American Music Awards uitgeroepen tot de artiest van het decennium. Ter ere van deze prijs trad ze op met een medley van haar grootste hits zoals "Love Story" en "Shake It Off". Dezelfde avond won Swift nog een aantal andere prijzen, waarmee zij het record verbrak van de meeste prijzen bij de American Music Awards. Swift werd eind 2019 ook uitgeroepen tot vrouw van het decennium, namelijk bij het 'Billboard Women in Music Event'. Ze is de eerste die deze prijs heeft ontvangen.

Eind 2019 en begin 2020 bracht Swift twee nummers uit voor soundtracks. De eerste was het nummer 'Beautiful Ghosts'. Dit schreef Swift met Andrew Lloyd Webber voor de film Cats, waarin Swift de rol van Bombalurina speelde. Het tweede nummer was 'Only The Young' dat op de soundtrack stond van Miss Americana, een documentaire over Swift zelf. De documentaire volgt Swift tijdens haar 'Reputation Stadium Tour' en tijdens haar voorbereidingen op Lover en gaat in op aspecten van het artiestenleven waar Swift mee worstelt.Er wordt specifiek veel aandacht besteed aan Swifts (gebrek aan) politieke uitspraken. De film ging in première op het Sundance Film Festival en verscheen later op Netflix. Over het algemeen werd de documentaire goed ontvangen, maar er was ook kritiek dat de film soms opzettelijk vaag leek te zijn. Ten slotte bracht Swift in december 2019 het kerstliedje 'Christmas Tree Farm' uit.